Sunday, August 16, 2009

Omelett

Svampomelett med potatismos och keso

Min dröm är att kunna laga samma mat till oss som till bebisen, oftast försöker jag komma på rätter som går att göra till oss alla tre, med vissa ändringar till sonen. Denna lunchomelett är ett exempel! Går att variera med ingredienser efter ålder. Kan göras basic med bara ägg till 6 månaders bebisen, och sen är det bara att lägga till grejjer ju äldre bebben blir. Vi har provat med svamp bara, vilket var populärt och med svamp och ost, vilket inte alls var gott på något sätt, enligt sonen som är 9 månader (se bild nedan). Ett tips är alltså att vänta med osten tills barnet blir äldre...

Svampomelett
med Potatismos

Ingredienser:
1 port

Omelett

1 ägg
1 skvätt mjölk
1 mkt finhackad champinjon.
Lite smör

Potatismos

1 potatis
vitpeppar
smör

Tillagning

Omelett

Vispa ihop ägget och mjölk med en gaffel.

Stek champinjonen lite lätt i smöret. Häll på äggsmeten. Peta lite försiktigt i omeletten då och då så att all äggsmet rinner ner och tillagas. Färdigt när allt är i fast form istället för flytande!

Potatismos


Skala och skär potatisen i småbitar. Koka mjukt utan salt. Mosa med gaffel eller vitlökspress (eller potatismosare om man gör lite större portion). Smaka av med lite vitpeppar och smör.

Servera med en klick keso!

Så här gick det för den mindre populära Ostomeletten:


En halv burk dessert på så slank den ner... återigen: Vänta med osten!

Tips: Maten går från oätlig till aptitlig med något efterättsaktigt på..

3 comments:

  1. Hej! Tack för trevlig läsning. Tänkte bara höra hur du gjorde med extra tillskott av järn när bebisen blev sex månader? Vi helammar fortfarande och vill helst inte köpa den berikade vällingen då den innehåller så mycket annat.. har läst att man kan berika med paltbröd men då vi är veg känns det inte rätt. Eftersom lillen inte äter mat ännu så kommer han inte att kunna få i sig järn den vägen, vill inte stressa med smakportionerna heller. Tacksam för svar. Hälsn Jennie

    ReplyDelete
  2. Hej Jennie! Jag började ge vanlig välling då han var sex månader plus sån där bebisgröt man kan köpa färdig. Men helamning är väl rekommenderat tills de är sex månader? Jag började tidigt med smakportioner, redan vid 4 månaders ålder då jag själv tyckte att det var ganska outhärdligt att amma. Tänker du att du själv ska äta paltbröd för att få i dig järn? Måste ju finnas något bättre alternativ. Jag skulle nog köra på vällingen och lita på att livsmedelsverket har koll på innehållsförteckningen. Som förälder till vegetarianer så är det skönt att få veta att de får i sig mycket av det de behöver via vällingen, speciellt om de skulle börja strula med smakportioner och fast föda.

    Lycka till!/ Emma

    ReplyDelete
  3. Hej bästa Emma! Röda linser innehåller ju hur mycket järn sim helst. Tänkte på din goda gryta :)

    ReplyDelete