Friday, August 21, 2009

Linsgryta med zucchini och polenta

Vi började ge bebisen mos på röda linser från det att han var 6 månader och det har alltid varit en favorit. Nu utvecklades konceptet till en hel liten gryta! Till anrättningen serverades polenta, som är ett jättebra alternativ till den eviga pastan eller potatisen.

Polenta är gryn framställda från majs, det är fritt från gluten och kan användas till lite allt möjligt. Vi har provat att göra tex. polentapizza till oss vuxna och det blev rågott! Polenta går dessutom utmärkt att frysa in i portionsförpackningar!

Polentasmet i kastrull.

Grundrecept polenta
(modifierat efter bebis)
Många portioner

1 liter vatten
2 dl polenta.


Tillagning:

Koka upp vattnet och häll i polentan. Låt puttra i cirka 5 minuter på lite lägre värme (det skvätter en hel del!) och rör om med en träslev. Polentan är färdig när sleven kan stå för sig själv i den!

Häll upp smeten på ett stort fat som sköljts med kallt vatten, låt stelna och svalna. Skär upp i lämpigt stora bitar.

Polenta på fat. (I verkligheten är smeten mkt. gulare.)

Linsgryta med zucchini

Många portioner

5 dl vatten

2.5 dl linser

2 dl skuren zucchini

1 dl skuren röd paprika

1 burk krosstomat

Olivolja

Franska örter


Tillagning:

Koka upp vatten och linser, koka ihop tills linserna är mjuka. I med kryddor, krosstomat, finskuren paprika, olja och finskuren zucchini. Låt puttra tills det inte är allt för vattnigt och tills grönsakerna är mjuka. Mixa lite lätt med stavmixern.
Serveras med ovanstående Polenta!

Hann inte ta kort på grytan innan bebisen högg in.
Så här ser den ut till hälften uppäten...


Smarr!

Så här fryser jag in polentan. I bitar med bakplåtspapper emellan, bara att plocka ur och tina valfritt antal när det vankas lunch.

3 comments: